Helicobacter pylori, to bakteria odpowiadająca najczęściej za zapalenie żołądka (9 na 10 przypadków), która bardzo dobrze radzi sobie w kwaśnym środowisku soku żołądkowego. Zwykle zakażenie tą bakterią ma charakter całkowicie bezobjawowy, jednak u 20-30% pojawiają się dokuczliwe symptomy.
Bakterie z gatunku
Helicobacter pylori nie tylko zmieniają pH żołądka na zasadowe, lecz także wytwarzają toksyny, które mają bardzo negatywny wpływ na błonę śluzową tego narządu.
Bardziej podatni na zarażenie są pacjenci, którzy nie przestrzegają podstawowych zasad higieny (nie myją często rąk), piją nieprzegotowaną wodę, często spożywają alkohol oraz są nałogowymi palaczami.
Najwięcej osób ze stwierdzonym zakażeniem Helicobacter pylori diagnozuje się w krajach rozwijających się (nawet 90-100% populacji). W krajach Europy Zachodniej wskaźnik zakażeń wynosi 20-40% populacji (w Polsce jest to nieco więcej, bo 40-60%).
U większości chorych nie występują żadne objawy – patogeny mogą rozwijać się latami bez naszej wiedzy, powodując zmiany zapalne w błonie śluzowej żołądka, nawet głębokie, rozległe owrzodzenia. Pozostali pacjenci mogą skarżyć się na:
• nudności,
• wzdęcia,
• niestrawność,
• bóle brzucha,
• biegunki,
• uczucie pełności po jedzeniu,
• kwaśne odbijanie,
• stan podgorączkowy,
• zmniejszony apetyt.
Istnieje kilka sposobów na rozpoznanie obecności H. pylori w organizmie:
• badanie gastroskopowe z testem urazowym,
• mocznikowy test oddechowy (jest bezbolesny),
• badanie kału (test potrzebny do wykonania oznaczenia antygenu bakterii kupimy w każdej aptece).
Wskazaniami do powyższej
diagnostyki Helicobacter pylori jest niedobór witaminy B12, niedokrwistość z niedoboru żelaza o nieznanej przyczynie, choroba wrzodowa żołądka lub dwunastnicy, zanikowe zapalenie żołądka, a także długotrwała terapia lecznicza inhibitorami pompy protonowej. Badaniom powinny także poddać się osoby, które miały w rodzinie przypadki wykrycia raka żołądka.
Bakterie te mogą również wytworzyć antybiotykoodporność.
Poza leczeniem antybiotykami istnieją naturalne sposoby walki z tą bakterią. Możemy wykorzystać je w naszej diecie, bowiem szereg produktów żywnościowych skutecznie pomaga zwalczyć tą bakterię. Należą do nich:
1. Kiszone i fermentowane produkty (np. kefir)– dostarczają bakterie tworzące dla H. pylori bardzo nieprzyjazne środowisko, konkurując z nimi o przestrzeń
2. Brokuły – kiełki, które są bogate w sulforafan, zmniejszają kolonizację bakterii i łagodzą zapalenie błony śluzowej żołądka. Mają 20-30 razy większą zawartość sulforafanu niż dojrzały brokuł. Wykazują dzięki temu silne działanie przeciwnowotworowe. Najwięcej sulforafanu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokułu. Dobrym pomysłem może okazać się zakup kiełkownicy i produkowanie własnych kiełków w domowej kuchni. Kiełki brokułu są pikantne w smaku, doskonale nadają się do surówek i kanapek.
70 gr dziennie powodowało zmniejszenie intensywności bakterii.
U 4 z 9 badanych osób kuracja spowodowała całkowite pozbycie się tej bakterii z ustroju.
3. Warzywa krzyżowe, które kryją w sobie Izotiocyjaniany, czyli związki pozyskiwane w organizmie z glukozynolanów, m.in. sulforafanu i synigryny. Mają działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, m.in. w stosunku do Helicobacter pylori. Należą do nich: kalafior, brukiew, kapusta, rzepa oraz rzodkiewka.
4. Miód manuka – zawiera mechanizmy molekularne przeciwko zakażeniu
H. pylori
5. Inne rodzaje miodu również zawierają właściwości antybakteryjne.
6. Kurkuma – kurkumina. Terapia kurkumą wyleczyła wrzody u 48% pacjentów leczonych kurkuminą po 4 tygodniach i 76% pacjentów po 12 tygodniach. Podawano doustnie 300 mg kurkumy 5 razy dziennie.
7. Imbir
8. Żeń-szeń
9. Czosnek, który zawiera allicynę, niszczącą H. pylori.
10. Żurawina
11. Kwercetyna (kapary, jabłka, winogrona, markuja, orzechy, czerwona cebula).
12. Kwasy tłuszczowe omega 3
13. Cynk
Podsumowując,
zakażenie Helicobacter pylori to groźny czynnik chorobotwórczy, który wymaga leczenia, w przeciwnym razie może doprowadzić do szeregu groźnych powikłań. Dlatego warto wykorzystać wszystkie dostępne metody, również naturalne na walkę z tą bakterią.
W naszym gabinecie oferujemy terapie wspomagające usunięcie Helicobacter Pyroli.