Alergie na pokarmy u dzieci
Nawet kilkutygodniowe niemowlę może wykazywać nadwrażliwość na pokarmy. Wczesnemu występowaniu alergii może sprzyjać:
- przepuszczalność błony śluzowej przewodu pokarmowego,
- mała aktywność kwasu solnego, który jest wydzielany w żołądku oraz enzymów trawiennych jelit,
- zmiany toczące się w przewodzie pokarmowym
- antybiotykoterapia
Fizjologiczna niedojrzałość przewodu pokarmowego u niemowlęcia powoduje, że łatwo uczula się ono na obco gatunkowe białka, dostające się do przewodu pokarmowego. Dlatego też zaleca się by niemowlęta były karmione mlekiem matki przynajmniej do 6 miesiąca życia. Wtedy to bowiem błona śluzowa i mechanizmy wchłaniania w przewodzie pokarmowym osiągają pewną dojrzałość.
U dzieci karmionych piersią także może dojść do uczulenia na białka, gdyż przechodzą one do mleka matki, jeśli nie zostały wyeliminowane z jadłospisu. Jednak w warunkach prawidłowych te niewielkie ilości obcego białka stymulują wytwarzanie tolerancji. U dzieci obciążonych atopią obcogatunkowe białko wywołuje nadwrażliwość.
Najczęstsze alergeny pokarmowe u dzieci to:
Mleko krowie:
Około połowa dzieci uczulonych na mleko krowie wykazuje także alergię na mleko kozie. W mleku matki jest więcej białek serwatkowych niż w mleku krowim czy kozim. W mleku zwierząt jest więcej kazeiny, mniej żelaza i niektórych witamin. Istnieje często krzyżowa wrażliwość na mleko krowie, kozie i owcze. Z powodu obecności w mleku krowim białek surowiczych dzieci mogą mieć uczulenie również na wołowinę.
Alergię na krowie mleko zazwyczaj można rozpoznać już w pierwszych tygodniach życia dziecka.
Objawia się głównie dolegliwościami układu pokarmowego. U niemowląt są to zazwyczaj:
brak apetytu,
wymioty,
kolka brzuszna,
biegunka,
ulewanie.
W efekcie często skutkiem jest także zahamowanie przyrostu masy ciała. Kolejnym objawem tej alergii są zmiany skórne, jak:
szorstkość naskórka,
swędzące wypryski (zwłaszcza w pod kolanami, na dłoniach i w zgięciach łokciowych),
zaczerwienienia policzków,
pękanie płatków usznych,
u starszych dzieci występuje także atopowe zapalenie skóry.
Alergia na krowie mleko może także powodować
suchy kaszel,
chroniczny katar,
duszność krtaniową lub/i oskrzelową (zapalenie),
częste, nawracające zapalenia ucha.
Jajo kurze:
Białko kurze bardzo silnie alergizuje nawet w ilościach śladowych, powodując obrzęk krtani, silną biegunkę, zlewną pokrzywkę, a nawet wstrząs anafilaktyczny.
Żółtko znacznie mniej alergizuje niż białko. Biorąc pod uwagę jego wartości odżywcze zaleca się wprowadzanie żółtka u niemowląt po 6 miesiącu życia. Natomiast u dzieci z atopią nawet żółtko powinno być wprowadzane ostrożnie i po ugotowaniu na twardo.
Pszenica i inne zboża
Uczulenie na zboża (pszenica, żyto) i produkty zbożowe można pomylić z uczuleniem na mleko i jajo. Jest to jednak co innego niż nietolerancja glutenu, jaka występuje u dzieci z chorobą trzewną. W obu stanach konieczne jest stosowanie diety bezglutenowej, która daje poprawę, niezależnie od mechanizmu choroby.
Ryby
Niestety ryby często uczulają. Reakcje alergiczne są wyzwalane przez specyficzny rodzaj białka obecnego w rybach, znanego pod nazwą – parwalbumina. Parwalbuminy są stabilne cieplnie, nie są niszczone pod wpływem temperatury, smażenia, grillowania czy pieczenia. Dlatego objawy alergii mogą wywoływać zarówno ryby surowe jak i ugotowane.
Owoce
Zwłaszcza cytrusowe należą do pokarmów silnie uczulających. Jednak antygeny owoców i warzyw są wrażliwe na ciepło tracąc swoją aktywność po gotowaniu, a czasem zamrożeniu. Najczęściej do reakcji alergicznej dochodzi zaraz po zjedzeniu cytrusa lub wypiciu soku wyciśniętego z niego. W przypadku alergii kontaktowej dochodzi do alergicznego kontaktowego zapalenia skóry ‒ reaguje każde miejsce skóry, które miało kontakt z owocem, a zatem objawy uczulenia na cytrusy to:
mrowienie i swędzenie warg, języka i gardła;
zaczerwienienie i obrzęk warg oraz dziąseł;
zaczerwienienie, świąd np. skóry dłoni.
Alergia pokarmowa manifestuje się wymiotami, refluksem żołądkowo-przełykowym, biegunkami, zaparciami, zespołem alergii jamy ustnej, enteropatią (zapaleniem jelit), eozynofilowym zapaleniem przełyku czy żołądka lub kolką niemowlęcą.
Jeżeli dojdzie do manifestacji ze strony układu oddechowego, zwykle może być to alergiczny nieżyt nosa lub astma. W tej grupie osób objawy obejmują: uczucie zatkanego nosa, kichanie, świąd nosa oraz nadmierne wytwarzanie wodnistej wydzieliny.
Soja
Ze względu na dużą zawartość pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych i soli mineralnych stała się substytutem mleka krowiego. Jednak uczulenia na białka soi występują zarówno u niemowląt uczulonych na mleko jak i zdrowych.
Może powodować wiele objawów ze strony przewodu pokarmowego, zespół alergii jamy ustnej, nudności, wymioty, bóle brzucha, biegunki czy przewlekłe zapalenie jelit.
W naszym gabinecie odczulanie za pomocą biorezonansu odbywa się według poniższych zasad:
Przerwy przy odczulaniu danego alergenu nie powinny być mniejsze niż dwa, trzy dni oraz większe niż siedem dni.
Centralne alergeny odczulamy jako pierwsze, w związku z tym, że po ich odczuleniu wzrasta na tyle odporność organizmu, że niektóre z alergenów nie wymagają później odczuleń- „wyciszają” się same.
Zaczynając odczulanie alergenów pokarmowych rozpoczynamy ścisłą dwutygodniową dietę na odczulany alergen. Jeśli wymaga to 3 wizyt dietę rozpoczynamy od pierwszej wizyty i utrzymujemy 2 tygodnie!! po ostatniej trzeciej wizycie.
Jeśli dziecko jest karmione piersią, mama odstawia odczulany alergen.