Obecne w naturze, niestety mogą stać się przyczyną reakcji alergicznych, zrówno ze strony górnych, jak i dolnych dróg oddechowych.
Reakcje alergiczne na grzyby i pleśnie mogą przybrać różne postacie:
• alergii wziewnej, a więc dolegliwości spowodowanych obecnością spor grzybowych w powietrzu, którym oddychamy. Objawy te nasilają się w okresie późnego lata i wczesnej jesieni;
• alergii pokarmowej, a więc dolegliwości wynikających ze spożywania żywności, w której obecne są alergeny grzybów;
• alergii kontaktowej, a więc dolegliwości spowodowanych bezpośrednim kontaktem skóry lub błon śluzowych z alergenami grzybów;
• uczulenia na antybiotyki (których produkcja opiera się na wykorzystaniu grzybów);
• reakcji o charakterze alergicznym w przypadku istniejących w organizmie ognisk zakażenia grzybiczego.
Pleśnie występujące w naszym środowisku można podzielić na dwie grupy:
• ekstramularne – gatunki występujące w środowisku zewnętrznym
• intramularne – gatunki zasiedlające miejsca o podwyższonej wilgotności, w środowisku zamkniętym
Gatunki dominujące w środowisku zewnętrznym to między innymi :
Alternaria, Cladosporium, Fusarium.
Znajdziemy je głównie w lasach, na polach, łąkach i w ogrodach.
W glebie, wilgotnych liściach, zbożach, zwiędniętych roślinach, w kopcach, nieprawidłowo składowanych owocach i warzywach, butwiejącej ściółkce i oborniku.
Tak zwane spory „suche” Alternaria i Cladosporium, uwalniane są do otoczenia w sposób bierny wraz ze zwiększonym ruchem powietrza i spadkiem wilgotności względnej powietrza, w słoneczny dzien w południe.
Natomiast spory „wilgotne” do których należy Fusarium są aktywnie uwalniane do otoczenia w okresach zwiększonej wilgotności powietrza w godzinach nocnych i wczesnorannych oraz po opadach deszczu.
- Cladosporium ma szczyt zarodnikowania od maja do sierpnia.
- Alternaria od lipca do września.
- Fusarium poźnym latem.
Zimą, gdy temperatura jest niska, a ziemia pokryta śniegiem, stężenie zarodników grzybów środowiska zewnętrznego jest bardzo niskie.
Do grzybów w pierwszym etapie kolonizujących środowisko pomieszczeń zamkniętych, tak zwanych pionierów, należą gatunki z rodzaju Penicillium, które mogą występować również na zewnątrz I osiągać wyższe stęzenie w mieście niż na wsi. W naszych domach występują najczęściej w szafce z chlebem I lodówce.
Także Aspergillus, którego małe szpory wnikają głęboko do dróg oddechowych I dają duże objawy. Aspergilius flavus może również występować na zewnątrz w zbożach, na polach, w kopcach owoców I warzyw. Jest także stosowany jako kontraminator artykułów spozywczych.
Wyżej wspomniane zarodniki Alternaria i Cladosporium występują powszechnie i w bardzo dużej ilości również wewnątrz pomieszczeń, na co wpływa ruch powietrza oraz przenoszenie przez ludzi i zwierzęta. W efekcie zarodniki obecne w pomieszczeniach pochodzą zarówno ze źródeł zewnątrz, jak i wewnątrzdomowych.
Również Mucor mucedeo, Neurospora sitophila, Pullularla pullulans oraz Rhizopus nigricans należą dp pleśni, wystęujących w wilgotnych miejscach naszych mieszkań oraz artykułach spożywczych (chleb, warzywa, owoce).
Przyczyną postaci alergii pokarmowej mogą być zarówno grzyby zebrane w lesie jak i produkty spożywcze, do których wyprodukowania wykorzystywane są grzyby lub ich metabolity oraz żywność zaatakowana przez grzyby.
Do pokarmów, w składzie których należy spodziewać się obecności antygenów grzybów, należą między innymi sery pleśniowe, otrzymywany „przemysłowo” sok pomarańczowy, niektóre gatunki wina i piwa, sos sojowy, ciasta drożdżowe czy wędzone „przemysłowo” wędliny.
Osoby, które są uczulone na grzyby i pleśnie w ramach profilaktyki powinny unikać prac rolniczych i ogrodniczych: koszenia traw, zakładania kompostowników, grabienia opadłych liści, grzybobrania oraz spacerów po lesie, szczególnie jesienią.
Unikajmy także miejsc, gdzie mikroorganizmy te znajdują szczególnie dogodne warunki do rozwoju – suteren, piwnic, drewnianych altanek i domków letniskowych używanych jedynie podczas sezonu wakacyjnego, pomieszczeń gospodarskich na wsi, krytych kąpielisk oraz saun. Obecność w pomieszczeniach wilgociolubnych roślin, ptactwa, pokrywanie podłóg wykładzinami, a ścian tapetami, zły system wietrzenia, stosowanie nawilżaczy powietrza, rzadkie usuwanie odpadków – wszystko to sprzyja pojawieniu się w domach ognisk rozwoju grzybów. Masywna kolonizacja może dać o sobie znać poprzez obecność „zapachu stęchlizny”, który jest efektem wydzielania lotnych substancji do otoczenia przez rosnący grzyb.
W przypadku istniejących w organizmie ognisk zakażenia grzybiczego drożdżakem z rodzaju Candida (najczęściej Candida Albicans) obserwujemy również reakcje alergiczne.
Candida bytuje w organizmie człowieka i w normalnych warunkach wchodzi w skład fizjologicznej flory nie wywołując objawów chorobowych. Jednak w sprzyjających warunkach może nastąpić jej nadmierny rozrost, czemu towarzyszą zaburzenia mikroflory jelitowej oraz liczne niespecyficzne dolegliwości, w tym m.in. coraz częstsze alergie i nietolerancje pokarmowe.
W naszym gabinecie posiadamy testy na grzyby i pleśnie, obecne w środowisku, pomieszczeniach i organiźmie ludzkim.
Terapia odczulająca trwa od 0,5 godziny do 45 miunut.